Kiadványok

Mély agyi stimuláció Betegtájékoztató

http://www.neurology.hu/betegtajekoztato/download.html

A harmadik évezred fájdalomcsillapítása

A fájdalommal küzdõ embernek az a vágya, hogy szenvedését enyhítse, az emberi közösségek kialakulásával egyidõs. Léteznek olyan fájdalmak, melyeket az egészséges ember el sem tud képzelni. Ezek lehetnek valós, vagy fantom fájdalmak. A már elviselhetetlen fájdalom kihat az ember mindennapi létezésére, hangulatára, életvitelére, fizikai értelemben vett korlátaira. Az emberek elõször különbözõ fõzeteket készítettek, ma pedig korszerû gyógyszerekkel és homeopátiás szerekkel csillapítják fájdalmukat. A harmadik évezred emberiségének lehetõsége nyílik egészen más oldalról megközelíteni a fájdalom kezelését. Korunk orvos-mérnökei olyan fájdalomkezelõ módszert dolgoztak ki, mely minden eddiginél eredményesebben és hatékonyabban éri el a kívánt eredményt. A rendkívül erõs és kínzó fájdalomtól szenvedõ daganatos betegek számára is alternatívát nyújt a beültethetõ, programozható gyógyszeradagoló pumpa. A készülék rendelkezik egy miniatûr beépített tartállyal, melyet a kezelõ orvos rendszeres idõközönként feltölt a megfelelõ gyógyszerrel. Ezt a hatóanyagot elõre beprogramozott dózisban egy katéter közvetlenül a gerincbe juttatja. Jelenleg ez a leghatékonyabb módszer azok részére, akik állandó fájdalomcsillapításra szorulnak. A beavatkozás elõtt szakorvosokból álló bizottság dönt minden beteg esetében a kezelés lehetõségérõl. Így nagy bizonyossággal megállapítható, mely betegek számára jelenti az eljárás a kínzó fájdalom jelentõs csökkenését, vagy akár megszûnését. Költségeit tekintve a drága beavatkozások közé tartozik, ezért fontos és nagy segítséget jelent, hogy 2001 óta a pumpák magyarországi betegek részére történõ beültetését az Országos Egészségbiztosítási Pénztár finanszírozza.

Cardioblate összeállítás

CARDIOBLATE  Sebészeti Ablációs Rendszer

A készülék összeállítása a műtő személyzete részére

1.Szükséges elemek • Cardioblate generátor, lábpedál, elektromos vezeték és elosztó elektróda kábel • Cardioblate toll (modell: 60813-infúziós pumpa nem szükséges) és elosztó elektróda • Túlnyomó-zsák, IV cső és 1000 ml 0.9-es normál sóoldatos tasak

2. Az elosztó elektróda párna alkalmazása (a steril kendős letakarás előtt) • A megfelelő terület a beteg hátán, a szív alatti rész • A hát a far és a csípő is megfelelő területek (az elektrocauter elektróda elhelyezéséhez hasonlóan)

3. A generátor összeállítása • Csatlakoztassa az elektromos vezetéket (a generátor hátoldalán található) • Csatlakoztassa a lábpedál vezetékét (a generátor hátoldalán található) • Csatlakoztassa az elosztó elektróda vezetékét a generátor front oldalához, illetve a betegen található elektródához • Még ne csatlakoztassa a Cardioblate tollat. Ha a tollat az önteszt előtt csatlakoztatja, hibaüzenet jelenik meg. Ilyen esetben kövesse a kijelző utasításait a hiba elhárítása érdekében.

4. A generátor bekapcsolása • A generátor automatikus öntesztet végez (ez kb. 10 mp-et vesz igénybe) • Steril körülmények között távolítsa el a Cardioblate tollat a csomagolásából. • Ha az önteszt véget ért, csatlakoztassa a Cardioblate tollat (a generátor front oldalához)

5. Ellenőrizze a generátor beállításait • A generátor automatikusan üzemkész állapotba kerül. A kijelzőn található paraméterek a készülék legutolsó kikapcsolása előtt használt beállítások. Írja be az esetleges változtatásokat és nyomja meg az „OK” gombot.

6. Csatlakoztassa az öblítő folyadékos tasakot a Cardioblate tollhoz • Csatlakoztassa a standard IV csövet az 1000 ml 0.9-es normál sóoldatos tasakhoz. Helyezzen egy tasakot a túlnyomó-zsákba és fújja 300mHg-ra. • Távolítsa el a tollon levő cső kimenet kupakját és csatlakoztassa a IV csövet. Folyassa át a sóoldatot az öblítő csövön, míg az át nem halad a toll hegyén. • Mindig ellenőrizze az abláció előtt, hogy az öblítő folyadék megfelelően áramlik.

 A Cardioblate rendszer használatra kész 

Abban az esetben, ha a beavatkozás alatt a generátor áramellátása megszűnik, vagy ha a tollat kihúzza a generátor csatlakozójából: • Kapcsolja ki a generátort és húzza ki a tollat a csatlakozóból. • Kapcsolja be újra a generátort és kövesse a 4. és 5. pontban leírtakat.

Intrathecalis gyógyszeradagolás

Hogyan használja ezt a füzetet

A vastag betűvel kiemelt szavak magyarázata a füzet végén levő szószedetben megtalálható.

E füzet nem arra hivatott, hogy a termék, a sebészeti beavatkozás, vagy a terápia minden részletére kitérjen. Mindenképpen beszélje meg orvosával, mielőtt bármilyen döntést hozna a készülék kezelési lehetőségeivel kapcsolatban.

Az orvos felhívja az Ön figyelmét az alábbiakra:

• Az Ön infúziós rendszerének alkotóelemeiről és azok elhelyezkedéséről az Ön testében. • Minden tudnivalóról, amit az infúziós rendszer használatához szükséges. • Az infúziós rendszerrel kapcsolatos indikációkról, kontraindikációkról, figyelmeztetésekről, elővigyázatossági intézkedésekről. • Az Ön egyéni kezeléséről. • Tájékoztassa az egészségügyi dolgozókat mindennemű beavatkozás megkezdése előtt arról, hogy Önnek beültethető infúziós pumpája van. • Konzultáljon orvosával, ha bármilyen szokatlan dolgot észlel, vagy szokatlan jelzést hall.

SynchroMed Infúziós rendszer

Áttekintés

A SynchroMed Infúziós rendszer (SynchroMed II, vagy SynchroMed EL) a folyamatos gyógyszeradagolást tesz lehetővé teljesen beültethető és programozható módon. A SynchroMed EL rendszert 1982-1988-ig ültették be, a SynchroMed II rendszert 2004-től használják.

A SynchroMed infúziós rendszer programozhatósága által lehetőség van: • A dózis egy adott napon belüli változtatására az egyéni gyógyszerszükségletnek megfelelően. • A szájon át szedett gyógyszer dózisához képest kisebb dózis adagolására, amely kevesebb mellékhatást eredményez. • Non-invasive módon történő dózisváltoztatásra.

A SynchroMed rendszer célja Indikációk

A SynchroMed infúziós rendszer alkalmazása akkor javasolt, ha egy beteg terápiájában hosszú távon gyógyszer, vagy folyadék adagolására van szükség.

A pumpa és a katéter elhelyezése intrathecalis gyógyszer adagoláshoz

Hogyan működik a SynchroMed rendszer

• A pumpának három zárt kamrája van. Az egyik egy elektronikus modult tartalmaz, illetve a telepet; a másikban egy perisztaltikus pumpa van (a tartalom továbbításához), illetve egy gyógyszer tartály; a harmadikban közömbös gáz található. • A gyógyszer a tartálytöltő porton át, egy szelepen keresztül jut a tartályba. A pumpában található közömbös gáz nyomás alá helyezi a tartályt, ezáltal a gyógyszer egy baktérium szűrőn keresztül továbbjut a perisztaltikus pumpához. A pumpa működésbe lép és továbbítja a gyógyszert egy katéteren át a célterületre. • Egy mikroprocesszor ellenőrzi azt a rátát, melyen a pumpa továbbítja a gyógyszert. Az Ön orvosa beprogramozhatja a pumpát úgy, hogy különböző mennyiségű gyógyszert adagoljon különböző napszakokban, az egyéni szükségleteknek megfelelően.

A SynchroMed pumpa belső komponensei (a képen a SynchroMed EL pumpa látható)

A SynchroMed infúziós rendszer részei és méretei

Részei

A SynchroMed infúziós rendszer a következő részekből áll: - Beültethető, programozható pumpa - Beültethető katéter - Egészségügyi dolgozók által használt külső programozó

A pumpa egy kerek, titániumból készült, telep áramforrással rendelkező eszköz, mely tárolja és eljuttatja az előírt mennyiségű gyógyszert az Ön testének megfelelő részébe. A pumpa tartalmaz egy tartályt, egy tartálytöltő portot és (legtöbb esetben) egy katéter belépési portot:

• A tartály az a kamra a pumpán belül, ahol a gyógyszer található. • A pumpa közepén található a tartálytöltő port. A port közepén egy önzáró szilikon rész van. A tűt a bőrön és az önzáró részen keresztül keresztül vezeti az orvos, amikor feltölti a pumpát. • Az orvos a katéter belépési portot (CAP) használja, ha gyógyszert, vagy steril folyadékot juttat közvetlenül a katéterbe anélkül, hogy az a pumpán keresztül áramlana. Használhatja a portot diagnosztikus célra, például tesztelésre, hogy ellenőrizze a gyógyszer szabad áramlását a katéter teljes hosszán.

A katéter egy vékony, rugalmas cső, amely a pumpához csatlakozik. A pumpa gyógyszert szállít a katéteren keresztül az Ön testének egy kijelölt területére, ahol az a legjobb hatást fejti ki. Az orvos az Ön testéhez megfelelő méretűre vágja a katétert.

Beültethető katéter SynchroMed pumpához

A programozót klinikai dolgozók használhatják, hogy lekérdezzék és beprogramozzák a pumpát. A programozó telemetriás kapcsolaton keresztül kommunikál a pumpával. Telemetrián keresztül programozási instrukciókat küld a pumpához és információkat kap a pumpától. Az orvos, vagy nővér használja az orvosi programozót az értékek beállításához.

N'Vision programozó 8840 modell orvosoknak

Méretek:

SynchroMed (CAP-vel) Magasság Átmérő (CAP-vel) Súly üres/tele SynchroMed II (20ml) 19,5 mm 87,5 mm 165/185 g SynchroMed II (40ml) 26 mm 87,5 mm 175/215 g SynchroMed EL (10ml) 21,6 mm 85,2 mm 185/195 g SynchroMed EL (18ml) 27,5 mm 85,2 mm 205/223 g

A termék sajátosságai

• A SynchroMed rendszer programozhatósága az Ön orvosa számára lehetővé teszi, hogy a terápiát és a dózis nagyságát az Ön igényeinek legmegfelelőbben állítsa be. • A programozási technológia által lehetőség nyílik a dózis változtatására az újratöltések közti időszakban is, műtéti beavatkozás nélkül. • Az Ön legmegfelelőbb értékeinek beállításához (mennyiség és újratöltési ütemezés) választható többféle méretű tartály. • A SynchroMed infúziós rendszer precíz, pontos adagolást biztosít.

A teljes füzetért kérem vegye fel a kapcsolatot a Medibis Kft. -vel

Termékeink

Idegsebészet

Szívsebészet